Magic Help For Life.

Gratis hulp bij inzicht op het leven en meer .

                                                       Angst 

Er bestaan reële angsten en onreële angsten. 

De reële angsten zijn er om ons te beschermen. De irreële angsten zijn altijd destructief. Reële angsten zijn bijvoorbeeld als je een weg over steekt en er een auto met hoge snelheid jouw kant uit komt en je nog net opzij kan springen om niet geschept te worden. Irreële angsten zijn bijvoorbeeld geen fouten durven maken, ergens niet heen durven, bang zijn om afgewezen te worden, gepest te worden, bang om te verliezen, bang om je te binden. Alles is een kwestie van zienswijze...…!Hoe denk je?, Hoe handel je?. 

Angst is eigenlijk een kunstje .....van de hel naar de hemel!! Ja leuk zal je zeggen ...maar hoe dan? Als je angst er gewoon laat zijn ......er niet tegen vecht, dat het er gewoon mag zijn verdwijnt het als sneeuw voor de zon. Belangrijk is wel dat je realiseert dat je angst er onnodig is en dat je het zelf gecreëerd hebt door je gedachten. Leuke is dat je andere gedachten en handelingen kan maken. Bang zijn...beseffen wat je denkt. Diep ademen....,je aandacht naar je buik en het luisteren verplaatsen. Niewe stimulerende gedachten maken zodat  je anders leert denken ....en dan gewoon wel doen. Als je dat steeds doet bij dingen waar je bang voor bent dan verandert je angst in blijdschap dat je jezelf overtreffen kon.

Eckhart Tolle één van onze meest geliefde meesters van deze tijd legt hieronder heel duidelijk uit hoe we met angst kunnen omgaan zodat het uiteindelijk verdwijnt én het ons tegelijkertijd een enorme innerlijke verrijking zal geven. 

Angst voor de steeds sneller veranderende tijd en niet te vergeten heftige gebeurtenissen wereldwijd zijn natuurlijk heel logisch en super menselijk. Zodra je daar in terecht komt gebruik dan je ademtechniek en mindswitch.( zie uitleg op bv. deze website).., focus je op iets anders en maak gedachten van vertrouwen in het grote geheel van onze schepping. 

Alle nare gebeurtenissen die er gebeuren kunnen we helaas niet allemaal oplossen. Als we kunnen helpen en er de mogelijkheid en ruimte voor hebben is dat natuurlijk het eerste wat we doen waar het kan en mag.

Zelfbehoud en zelfbescherming in acht nemen hierbij is zeker niet egoïstisch. Als je jezelf nog te veel geraakt voelt door nare gebeurtenissen is het zeker belangrijk dat je daarin goed je grenzen stelt voor jezelf. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden om je gevoeligheid en kwetsbaarheid bewust te bekrachtigen en als een gave te ervaren in plaats van een beperking of acceptatie. Acceptatie in de vorm van …,zo ben ik nou eenmaal en ik zal er wel niets aan kunnen veranderen. Waar een wil is is altijd een weg.

 

 


 

Dus als je de angst accepteert .....het niet groter maakt door nog meer negatieve gedachten is het snel weg! Vaak maken we angst en gedachten groter door er aandacht aan te geven, verder over na te denken, nog meer negatieve gedachten er over te hebben.....! Wat doe ik toch, hoe kan dit nou, heeeellllpp, wat erg dat ik dit denk, .........enz. enz...!! Angst  beelden kunnen daar ook uit voortkomen. 

Ga je angst dus aan ...loop er niet voor weg! Doe je dat wel...dan wordt hij alleen maar groter. Beter dus om er maar gelijk mee af te rekenen. Kijk naar je overtuigingen, je gedachten die je over iets hebt wat je angst geeft. Vraag je eerst af of die angst wel klopt? Praat er over met mensen die een goed beeld hebben van jouw angst. Lees er over, zodat je andere gedachten kunt gaan geloven!! Realiseer je dat veel angsten gebaseerd zijn op foutieve aannames die we in ons leventje zijn opgelopen door van alles en nog wat. 

Alles mag er zijn zelfs zogenaamde slechte gedachten, zolang je niemand schaad. We zijn geen van allen heilige boontjes en hebben plus en min in ons.....allemaal niemand uitgezonderd! Jij bepaalt wat je er mee doet!! Je kan alle kanten op met je gedachten!!.Probeer maar!! Iedere seconde kan je allerlei gedachten maken ......alle kanten op!! Hoe leuk is dat?? Je kan geloven wat je wilt!Dus kijk eerst of je angst reëel is ...,zo niet analyseer en relativeer je angst maak andere gedachten door ook anders dus tegenovergesteld te handelen .......laat de angst er mogen zijn,blijf jezelf positief en berustend toespreken zolang je de angst voelt, gebruik ook je adem om zo veel mogelijk te ontspannen....dan zul je zien dat hij snel verdwijnt! Vaak heb je wel een tijdje nodig om je dit eigen te maken. 

Eerst is het belangrijk dat je goed naar je gedachten kijkt over de angst (en)en dat je ook gaat zien dat je ze kan veranderen als je er echt mee aan de slag gaat.Laat iemand je erbij helpen als je er niet uitkomt. Veel angsten zijn zo herkenbaar voor velen. Praat er over met mensen waar je je prettig bij voelt. Je zult zien dat veel mensen bereid zijn om je de weg te wijzen. Wordt het je niet meteen duidelijk hoe je er mee om kan gaan,geef dan niet op. Je moet vaak de nodige moeite doen om onprettige gevoelens op te lossen! Soms is het ook handig om met iets heel anders aan de gang te gaan..iets wat je heel graag doet en ontspanning en vrolijkheid geeft ,zodat je je even kunt opladen!!Maak vooral gebruik van je adem en bewegen bij angst. Door regelmatig diep te ademen ontspan je en geeft het je rust. Ook bewegen is onmisbaar in het leven. Zeker in moeilijke emotionele tijden. Zoek bewegingsvormen die je plezier geven.Ontspannen lopen met je armen losjes zwaaiend langs je lichaam ( dus geen handen in je zakken)..liefst in de natuur lost problemen op en geeft creatieve gedachten ....het maakt je wijs!! Let ook weer op je ademhaling, kijk goed om je heen, ruik de geuren van de natuur, voel wat het met je doet,.....neurie, zing....wordt weer jezelf in de natuur. Bij ernstige burn-out kan je ook angsten ervaren en dan helpt veel leuke dingen doen en rust in eerste instantie het best Afhankelijk van de oorzaak van de burn-out kan later de verdere weg voor herstel uitgestippeld worden.Eerst zal er dan achterhaald moeten worden wat de oorzaken zijn van de burn-out. 

Snel in rust: Ga met je aandacht naar je adem en volg die naar onder je navel, richt vervolgens je aandacht op luisteren naar de omgevingsgeluiden.Wissel  de aandacht van het volgen van je adem en het aandachtig luisteren  naar de omgevingsgeluiden af. Laat alle gedachten gewoon voor wat ze zijn. Vermijd gevoel geven aan je gedachten door te beseffen dat je gedachten gedachten zijn en niet meer dan dat. Jij kan sturen hoe je je voelt door je gedachten niet te serieus te nemen. Je zult je verbazen als je dit oefent hoe snel je weer rust ervaart.

Boeken: 

Pema Chödrön: 

Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten

 

 

 

 

 

 

 Als je wereld instort 

 

 

 

 

 

 

 Verzacht je hart 

 

 

 

 

 Omarm de wereld 

 

 

 

 

 

 

 Brené Brown:

De moed van imperfectie

 

 

 

 

 

 

 De kracht van kwetsbaarheid


Louise Hay :                                                

Alles komt goed