Magic Help For Life.

Gratis hulp bij inzicht op het leven en meer .

 

Burn Out

Populair woord .....Burn Out. Maar wat is dat nou eigenlijk?Opgebrand even vertaald .....spreekt al voor zichzelf. Uitgeblust.....opperdepop! Leeg!

Er zijn twee mogelijkheden waarop men leeg raakt. 

Ten eerste te veel hooi op je vork van van alles en nog wat! Dus alle positieve en negatieve noodzakelijke dingen die we allemaal te doen hebben zijn uit balans. 

Men weet zich onvoldoende positief te voeden met energie....geesteskracht.....genot, plezier en vreugde. Men heeft allerlei aannames op basis waarvan er te veel onplezierige dingen gedaan worden.

De eerste herkenningssymptomen van deze vorm van Burn Out zijn: Snel geïrriteerd, kortaf, huilerig ,etc.......dat vraagt om betere sturing en plezier een noodzakelijkheid.Je kunt dit redelijk snel herstellen door wat bij sturen. Kijk waar je te veel geeft ..., je te veel doet voor anderen,je te veel moet (?)van jezelf, plezierige dingen waar je te weinig tijd aan besteed! Belangrijk om te weten is dat er altijd overal wel oplossingen voor te bedenken zijn, Al lijken dingen soms hopeloos. Praat met verschillende mensen over je vraagstukken. Geef niet te gauw op....laat je kop niet hangen!! Doe je dat dan zit je zo weer op de rit en in de flow. Negeer je je ongenoegen ...dan maak je het alleen maar erger.

De tweede mogelijkheid is dat je nooit je basis goed hebt kunnen neerzetten om welke redenen dan ook. Waardoor je van de ene negatieve ervaring in de andere kan rollen.

Tot je basis behoren je talenten, sociale en communicatieve vaardigheden, basisbehoeften, inzichten in ego en hart kwaliteiten van het mens zijn. Als je van al deze zaken te weinig hebt meegekregen kan het leven echt nasty worden waardoor je Burn Out ontwikkeld. Met vaak heftigere reacties als bij de eerste omschrijving van Burn Out die al gauw in de hoek komen van de Psychiatrie. 

Vraag je eerst af wat je leuk vind of leuk lijkt om te doen op creatief vlak. Bijvoorbeeld : schilderen, kleuren, schrijven, gedichtjes of liedjes maken, muziek luisteren, een instrument gaan bespelen, knutselen, puzzelen, zingen ook al zijn het maar zinnetjes in het wilde weg, dansen, aan apparaten prutsen, met de computer spelen, sporten, dansen....leef je uit....zoek naar wat je blij maakt. Probeer iedere dag even wat te onderzoeken.

Vereenvoudig je leefomgeving.Zorg dat je leefomgeving overzichtelijk en opgeruimd is. Overbodige spullen zou je weg kunnen geven. Maak het zo dat je het fijn vind om er te zijn.

Vertrouw erop dat je onderzoek uurtjes je uiteindelijk overzicht en inzicht zullen geven wat je met je leven kan doen zodat je weer gelukkig zal zijn. In het begin is het niet makkelijk .....maar zet je door tot je aller eerste blije gevoel....dan wordt het steeds leuker. Zet hem op!! Dus twijfel, angst en opgeven zijn geen opties....volhard....vallen, uithuilen, opstaan en doorgaan...dan los je het op!! Zeker weten!!

Probeer alles wat je doet met aandacht te doen. Concentreer je op je handelingen en wees bewust van je lichaam..je gevoel. Ga niet met je gedachten in verleden of toekomst zitten. Blijf in het nu. dwalen je gedachten af ...fluit jezelf dan terug. Veroordeel je gedachten niet.., laat ze er maar gewoon zijn. Het zijn maar gedachten en van af nu ga je ontdekken dat je nieuwe gedachten kan maken en geloven.De nieuwe dingen die je gaat doen, andere mensen die je ontmoet, nieuwe dagindeling die je gaat maken zullen je gedachten langzaam veranderen.Tot die tijd laat je ze maar door je hoofd gaan en ga je iedere keer met je aandacht terug naar waar je me bezig bent als je weer in gedachten schiet. 

 

Probeer structuur, rust, regelmatig stilte en regelmaat in je dag te brengen en doe een uurtje dit en een uurtje dat. Dus niet te lang iets doen....dan knap je ook sneller op. Maar hou wel de discipline in je planning zo veel mogelijk. Tenzij het niet anders kan! Dan ga je gewoon mee in die flow en pak je de dagindeling later weer op.

Het is van groot belang dat je in beweging blijft , bezig met allerlei dingen met rust tussen door. Heb je de neiging om bij de pakken neer te gaan zitten...verplaats je lichaam dan...dat geeft al een ander gevoel. Breng jezelf op andere gedachten ....denk in mogelijkheden...zoek en probeer ze uit. Doe wel alles rustig en zo ontspannen mogelijk terwijl je dit proces doorloopt.

Ontdek welke bewegingsvormen die er zijn jou plezier geven en verwerk die in je planning. Ze maken reclame met beweging doet wonderen maar dat is echt zo. Sporten alleen maar omdat het moet hou je niet vol ...,dus zoek naar die bewegingsvormen waar je blij van wordt. Geef het wel een half jaar de tijd als iets je wat lijkt om het ook te kunnen gaan voelen. Belangrijk om te ontdekken is hoeveel beweging je nodig hebt! Mijn ervaring is dat 20 minuten per dag voor mij te weinig was ?? Heb je een snelle en creatieve geest dan heb je meer beweging nodig!! Anderhalf uur heb ik zeker nodig. Dus kijk hoe het voor jou voelt.

 

Duik niet in je bed!! Hooguit 1 keer in de maand. Als het effe allemaal niet wil..je baalt als een stekker etc. etc. ...dan kun je gewoon ook even helemaal niks doen en alles laten vallen.

Wat dan goed werkt zijn de volgende mogelijkheden; 

Zoek stilte.


Lekker ergens ontspannen gaan zitten of liggen en luisteren naar de omgevingsgeluiden ,stilte ...liefst in de natuur. Richt je aandacht op je adem en volg je adem tot onder je navel en tegelijkertijd afwisselend luisteren naar de omgevingsgeluiden. Dus afwisselend blijven luisteren en weer met aandacht je adem volgen enzovoort.

Dit is een super middel als echt alles fout gaat...dan vindt je weer je innerlijke rust als je je overgeeft en de gedachten (onzekerheden/angsten etc.) laat voor wat ze zijn ...gedachten. Je adem de hele dag door bewust gebruiken doet hoe dan ook wonderen. Zeker in combinatie met bezig blijven, bewegen en lekker niks doen en rusten tussen door.Uiteindelijk zullen je gedachten steeds stiller worden. Zal je van opknappen. Vraag hulp aan het Universum en je zult verbaasd zijn als je goed luistert en kijkt.......let op alle dingen ( zie intuïtie ) die wel eens een antwoord zouden kunnen zijn op je probleemvragen??? Carl Jung had het over Synchroniciteit en dat is een feit!!

Opruimen ..dingen veranderen in huis werkt ook altijd helend. 

Creatief bezig zijn is onderdeel van de snelweg naar innerlijk rust en plezier.Vertrouw er maar op dat als je daar gewoon mee aan de gang gaat je gedachten ( zie gedachten ) tot rust komen en langzaam anders worden. Kan snel gaan als je je zo goed mogelijk concentreert op je creatieve bezigheid. Zonder die intentie lukt het niet. Kan even vechten zijn maar je zult snel merken dat het werkt.

 

Lekker even gaan freubelen , muziek luisteren, mee galmen op muziek....iets waar je op dat moment zin in hebt. Als je dan weer wat opgeknapt bent pak je de draad van je planning weer op en dan zit je weer op de rit. Dit kunstje blijft altijd voor herhaling bruikbaar.Dit hoort ook bij de flow van het leven up en down. Alleen leer je daar steeds makkelijker mee omgaan.Dag indeling kan bijvoorbeeld globaal zo: 

8.00 op staan , ontbijten. 

Bewegen bijvoorbeeld:

Lopen met losjes hangende armen langs je lichaam en dus niet met je handen in je zakken, fietsen of op een hometrainer, sportschool, dansen thuis op eigen muziek. Wetenschappelijk aangetoond dat lopen je twee hersenhelften in balans brengt. Uit ervaring weet ik dat als je regelmatig minimaal een uur loopt je er oplossingen door ingegeven krijgt en je er dus wijzer van wordt.

huishoudelijk klusje en boodschappen

12.00 lunch en rusten ....luister bijvoorbeeld naar de omgevingsgeluiden.

Uurtje creatief. 

Uurtje opruimen of administratie.  

Even pauze en wat drinken.

Uurtje lezen. 

Uurtje in dagboek schrijven om de dingen op een rijtje te krijgen.

Uurtje creatief.

Eten koken , opruimen en rusten. 

Uurtje tv kijken.

Uurtje crea.

22.00 uur Slapen ( Als je fitter wordt kan je natuurlijk later)


Hou een dagboek bij dat helpt je bij verwerken en om overzicht en inzicht te krijgen. Als de dingen wat beter gaan verdiep je dan in het luisteren naar je intuïtie....dan voorkom je veel misstappen in het leven.Zoek mensen om je heen waar je blij van wordt en die je willen steunen en helpen. Geef niet op maar ga door tot je weer blij bent. Het kan echt ..ook al is het niet makkelijk!!


Mensen met deze achtergronden komen te vaak in verkeerde handen helaas. Met liefdevolle begeleiding naar bewust wording van hun persoonlijkheid is het met hun noodzakelijke inzet mogelijk om weer een heerlijk leven op te bouwen! Wanneer je deze site goed bestudeerd en hulp in roept waar nodig kun je jezelf echt weer helen ......om dan straks na inspanning, geduld en volharding te kunnen genieten van wie je bent en alle leuke dingen in de wereld.

Hou er in beide gevallen rekening mee dat wanneer je iets wilt veranderen of aanleren je dat niet aan komt waaien. Je zult consequent jezelf iedere keer weer moeten terugfluiten bij wat je je eigen wilt maken. Net zo lang totdat je er niet meer over na hoeft te denken .Pas als het vanzelf gaat  heb je het je eigen gemaakt. Hou dat heel goed in de gaten ...,anders val je vanzelf terug in oud gedrag - en gedachten patronen. Maar wat er ook gebeurt kies altijd weer voor vertrouwen. Dat blijft altijd de beste keus!

Leuk om te weten...., de beste dingen in het leven zijn gratis nl.: liefde,lol, goede contacten en relaties, avontuur, inspiratie en informatie.....om het te krijgen is het alleen belangrijk dat je echt jezelf bent! Al het andere is klater goud!

Boeken : 

Pamela Kribbe - Nacht van de Ziel 

Marina Schriek - Gefeliciteerd met je Burnout 

Carien Karsten - Omgaan met Burnout