Magic Help For Life.

Gratis hulp bij inzicht op het leven en meer .

EmotiesDollen ....prima maar hou het leuk!

Pesten...., weet wat je doet? Gepest worden pik je gewoon niet...,zoek hulp!!

                                      Emoties  als een losse Jas .....

Emoties, gevoelens...….bescheiden, verlegen, vreugde …..genot, gaaf,...zelf verheerlijkend, in extase, lastig....,schaamtevol...,pijnlijk. verdrietig, boos, haatdragend , jaloers, ..,angstig....ja alle kanten op.....kan een heel gedoe zijn.

Maar zodra je ze kan ervaren als een losse jas die je aan en uit kan trekken wordt het allemaal een stuk makkelijker. Bovendien heel bijzonder... rijk en een vol boeiend innerlijk leven!!Maar ja da's lekker makkelijk gezegd he....emoties als een losse jas ervaren.

Hoe doe je dat??? Het lijkt moeilijker dan het is hoor.

Belangrijk is dat we ons realiseren dat alles oke is.


Hee denk je misschien.... Alles is oké ? Lekker hoor verdrietig zijn .., en hoe zit het dan met alle ellende in de wereld? En dat alles soms tegen zit? Makkelijk praten hoor! Ja dat snap ik …was ook mijn eerste reactie toen ik dit voor het eerst hoorde. 

Na het te hebben laten bezinken realiseerde ik me een aantal dingen. Ten eerste is het zo dat wie ben ik om iets te veroordelen ? Wat is oké en wat niet? Hebben we met zijn allen bedacht toch? Of de geloofssystemen over de hele wereld hebben ons dat voorgeschoteld met allerlei geboden en verboden zaken toch?

Misschien is het wel zo dat alle dingen die ik afwijs een bedoeling hebben voor diegene of voor het algemeen belang? Hoe voelt het als ik alles eens vanuit die hoek ga bekijken? Alles bekijken met acceptatie? Dat het er allemaal mag zijn ….zelfs nare dingen? Me gewoon niet identificeren met een gebeurtenis en me ook niet laten beperken. Toen ontdekte ik ook dat als ik gewoon oordelen en bemoeien vermijd , maar wel keuzes maak er vele lasten van mijn schouders vielen! Zo gaaf!!

Ik kies voor wat ik wel wil ervaren in mijn leven qua gevoel en alles wat daarbij hoort dus! De mensen die ik leuk vind, de sociale activiteiten op basis van ....er naar uit kijken in plaats van het als een verplichting te ervaren, de bezigheden die ik graag doe, me gedragen zoals ik dat fijn vindt!!Zo is het ook met emoties! Als ik ergens blij van wordt is dat heerlijk natuurlijk. Wordt ik dat niet dan laat ik het eerst gewoon zijn.

Ik constateer het gevoel, …..laat het er mogen zijn! Veroordeel het niet! Bestudeer mijn gevoel en mijn gedachten over de ervaring en analyseer dan in alle eerlijkheid ( dus ook mijn fouten) , relativeer...bekijk het van alle kanten en maak gedachten en keuzes die me een beter gevoel geven uiteindelijk waardoor ik het nare gevoel kan loslaten! Dat is die losse jas!!! 

Het ontdekken van de losse jas vergt wel wat studie.  Het vraagt je om in eerste instantie in jezelf te gaan ..stil te zijn, te observeren wat er allemaal  in je denkwereld gebeurd, je overtuigingen , aannames ,gedrag te bekijken en waar nodig andere gedachten en gedrag te leren kiezen!

Wanneer je nood hoog is je in vuur en vlam staat vanwege wat voor heftige emoties dan ook. Of je nou woedend bent, te enthousiast als het niet uitkomt......ga dan met je aandacht naar je ademhaling en volg het naar je hart en of tot onder je navel luister tegelijkertijd naar de omgevingsgeluiden als ze er zijn......luister anders naar de stilte en wissel de aandacht af van je adem naar luisteren en weer terug. Zo kom je weer heerlijk tot rust....., uit je gedachten, uit je hoofd in het hier en nu! Later kun je altijd weer even rustig alles evalueren in je zelf als de heftige emotie er niet is. Hoe dan ook onderdrukken langdurig is geen optie.

Uit dus wel vrij je gevoelens...…hou ze niet in. Alles wat je inhoud is niet bevorderlijk voor je gezondheid

De magie van in het nu de dingen met aandacht doen is geweldig bekrachtigend. Wanneer je dat doet worden de dingen die je als een last hebt ervaren een zegen, mits je je gedachten richt op liefdevolle en vreugdevolle gedachten.

Wanneer je een probleem in welke vorm dan ook nieuwsgierig en als een uitdaging bekijkt haalt dat ook veel al de lading weg. Verminderen van de lading doet dat zeker. Zodat het rust geeft en je praktisch het probleem kan gaan oplossen.

Uit je zelf in ieder geval door over je emoties en gedachten te praten, lees erover of schrijf het op. Jezelf uiten is absoluut noodzakelijk. 


Dit helpt je om weer overzicht en inzicht te krijgen. Ga er voor ….doe moeite om het te gaan zien en snappen ontdek hoe het kan werken voor jou en je geeft jezelf het grootste cadeau in je leven! Geen angsten, boosheid, opgewondenheid over wat dan ook, jaloezie, hebzucht, haat, woede etc. Innerlijk harmonie no matter what happens! Neem alle tijd die jij nodig hebt! Begrijp je zelf en je begrijpt ook de ander. Innerlijke rust is er door liefdevol nuchter te kunnen zijn met onvoorwaardelijke liefde. Dat we de wereld accepteren zoals hij is. Onvoorwaardelijke liefde gaat er van uit dat we niet oordelen, geen kritiek hebben,  dat alles oké is! dat we los zijn van ons ego en onze hart kwaliteiten zowel voor onszelf gebruiken als voor het algemeen belang!!

Handig om te gebruiken bij het ervaren van ongewenste emoties: 

Vasthouden van ….

duim bij stil naar binnen in je zelf willen gaan voor rust en slaap

wijsvinger bij angstgevoelens 

middelvinger bij boosheid 

pink bij hartzeer 

grote teen bij een toeval .

En heel bevrijdend is ook om je gevoel en emoties op jouw meest explosieve manier uit te drukken, schreeuwen ,schelden , gillen, schoppen , stompen …..wel waar een ander er geen last of schade van ondervind. Gebruik een kussen, matras, boxbal....lekker in je up de natuur in en los gaan. Trek je terug bij heftige toestanden of deel het met iemand waarvan je zeker weet dat die het aan kan. Zo leer je ook je emoties, gevoel en gedachten reguleren en beheersen. Het inzichtelijk krijgen waar de emoties vandaan komen. Welke situaties en gedachten gaan er aan vooraf en hoe kan je dat neutraliseren in jezelf.  Gaat dan om oefenen hoe je anders kan gaan kijken en denken in een bepaalde situatie die je lastig vindt. En bij oefening zal je merken dat als je volhard je steeds neutraler en liefdevoller in elke situatie aanwezig kunt blijven.De positieve kracht van Woede - Anita Timpe 

Innerlijk vuur - Hahn & Thich Nhat Hahn

De Kracht van Kwetsbaarheid - Brené Brown

Laat je raken - Karin Steffens

Boos - Riekje Boswijk Hummel 

Ik ben niet boos maar teleurgesteld - R. Herbig