Magic Help For Life.

Gratis hulp bij inzicht op het leven en meer .

Opvoeden

We willen allemaal dat onze kinderen een gelukkig leven zullen hebben. Opvoeden van kinderen daar is geen standaard handleiding voor. Ieder kind is zonder meer uniek en bijzonder. Veelal leerden we elkaar door de eeuwen heen dat dit zus moet en dat zo, mede cultureel bepaald. Leve de kinderen die anders durven te zijn, niet zo goed op school, er anders uit zien of willen zien, ondeugend zijn.Dat helpt om te beseffen dat zij zelfvertrouwen hebben en gewoon er durven te zijn wie ze zijn. Namelijk helemaal zichzelf.

Opvoeden gebeurt veelal met dit moet en dat mag niet. Gelukkig gaan steeds meer mensen beseffen dat we als ouders zijnde meer geluk aan onze kinderen kunnen geven door begeleiding, onvoorwaardelijk liefde , steun en aandacht op hun zoektocht naar hun eigenheid. 

Sta open voor de belevingswereld van je kind of kinderen. Wees nieuwsgierig.., probeer je in hun situaties te verplaatsen. Stel vragen over hun ervaringen die je misschien anders ziet. Wees die vriend met dat luisterende oor zonder oordeel die meedenkt  hoe , wat , waarom, wanneer met wie etc, Vertrouw op hun keuzes. Zodat ze zelf hun fouten durven en kunnen maken waardoor ze uiteindelijk stevig op hun eigen benen kunnen staan. Hiermee ontwikkelen ze dus zelfvertrouwen een onmisbare basis voor een gelukkig leven.

Alles wat we verbieden wordt zonder uitzondering eerder aantrekkelijk gevonden of  kinderen gaan ondergronds ( worden stiekem) en delen ze hun innerlijke roerselen niet. Uiteindelijk geeft dat veel meer narigheid dan op dat moment te overzien is. Het risico dat kinderen dan dingen gaan doen of juist niet doen waardoor er allerlei emotionele en praktische schade ontstaat kan aanzienlijk zijn.

Immers krijgen ze geen begrip wanneer ze dingen anders zien en of doen dan hun ouders. Kinderen voelen zich prettiger wanneer ze zelf met  ondersteuning, begeleiding en opvang hun eigen keuzes en fouten mogen en daardoor kunnen maken. Ook al houd je als ouder zijn je hart vast ...vertrouw er maar op dat alles uiteindelijk weer op zijn pootjes terecht komt. 

Natuurlijk is dat soms niet zo.....,maar ook dan blijft dit de beste optie. Hoogstwaarschijnlijk was het anders nog 10 keer erger geweest. Vertrouwen in de ordening en gang van dingen blijft ook dan het aller beste.  

Op deze manier voelt een kind zich eerder vrij om al zijn of haar ervaringen en gevoelens thuis te delen. Daardoor kan je er als ouder als vriend met steun, raad en daad zijn voor je kinderen met al je levenservaring en kun je veel leed voorkomen.

Neemt niet weg dat er thuis een redelijke structuur ,huishoudelijke  regels en omgangsregels wel prettig zijn in alle redelijkheid om niet in een strak regiem te belanden. Voor de duidelijkheid een manier die voor iedereen bevredigend werkt al lopen dingen niet altijd gesmeerd en wel eens helemaal in het honderd. Dat is gewoon het heerlijke verrassende soms strontvervelende leven. 

Als we in staat zijn om onze kinderen zelfvertrouwen, zelfkennis en een ruim bewustzijn mee te geven dragen ze ook nog eens bij aan het ontwikkelen van een liefdevollere harmonieuze wereld.


Uiteraard zijn er talloze boeken over opvoeden geschreven hieronder een aantal.

Boeken: 

De zeven spirituele wetten voor ouders - Deepak Chopra 

Met astrologie uw kind beter leren begrijpen en begeleiden : Klemens Ludwig - De horoscoop van mijn kind

Het Mama Masterplan - Christine Pannebakker

Het Intuïtieve Gezin - Sonia Choquette

Drakenliefde - Liesbeth Schippers 

De Goede moeder - Chantal van Doesburgh

Hoofd hart handen kwartet ( speels dagelijkse problemen bespreken met kinderen via een kwartet) - Helen Puperhart